עיצוב אקוסטי לחדר מוזיקה

חיפוי אקוסטי מעץ

גישה ניסיונית

רבים מאיתנו בשלב מסוים מתלבטים על שדרוג הסאונד בחדר, שכן זהו באמת נושא מעניין: האם אלף דולר, שמושקעים על חומרים סופגי קול ומפזרי קול יכולים להשפיע בצורה חיובית יותר על איכות השמע מאשר רכישת כבל חדש או ראש מקלדת באותו סכום?

סביר להניח שאין תשובה וודאית לכך, משום שהמערכות אודיו וחדרי ההאזנה מאוד שונות זו מזו. במקרה שבו שדרוג הסאונד בחדר נראה לכם הכרחי, או אם פשוט החלטתם לנסות משהו חדש (נאמר, מתוך עניין), נציג כמה רעיונות לגבי מה אפשר לרכוש, והכי חשוב – היכן וכיצד למקם אותם.

הרעיונות שנציג מציעים גישה ניסיונית, ולא פשוטה אמונה על מה שנכתב בטקסט הזה. בנוסף לכך, לא יזיק לקבל חוות דעת גם מאדם אחר, חסר משוא פנים – למשל, מהשותף שלך או חבר, על מנת למנוע טעויות אפשריות לגבי הצליל המעודכן של מערכת הסאונד הביתית שלך.

בשיחה מהעבר הלא רחוק, בתעשיית האדיו הייתה מקובל דעה האומרת שהמחסום הגדול האחרון בדרך לשחזור מדויק באמת של סאונד הוא חדר ההאזנה. סביר להניח שזו לא חוכמה שאפשר לתמוך בה בהתלהבות, בשל שלוש סיבות עיקריות:

זה הרגל ישן ומוזנח, להאשים את חדר ההאזנה בבעיה שהיא למעשה בעיה של מערכת האודיו. אם תשדרגו את המערכת – "בעיות של אקוסטיקת החדר" לעיתים קרובות ייעלמו כמו בקסם.

כמה מהחדרים הגרועים ביותר ששמעתם עוצבו על ידי מומחי אקוסטיקה – בדרך כלל הסיבה לך בגלל שימוש מופרז בחומרים סופגי קול, מה שמוביל לצליל עמום, יבש וללא הבעה.

לרוב, מוזיקה המבוצעת בחי או מושמעת בהקלטה נשמעת טוב יותר בחדר מאשר בחוץ – דבר שלא תצטרכו להוכיח לעצמכם אם השתמשתם במערכות אודיו באוויר הפתוח או הייתם בהופעה תחת כיפת השמיים. מדהים עד כמה נשמעת תזמורת סימפונית חסרת חיים ללא אולם המספק לה תמיכה אקוסטית.
כמובן, זה לא אומר שחדרי ההאזנה הם חסרי פגמים. ישנם כמה פרטים שמשפיעים על הצליל בחדרים לרעה, אך האחרים – בזכות התפיסה שלנו של ההשתקפות במקומות עם ריוורבציה – דווקא משפיעים לטובה. לכן, גישה "תחרותית" בנושא אקוסטיקת החדרים נחשבת לשגויה. האסטרטגיה היותר נבונה תהיה "שיתוף פעולה" עם החדר ותכונותיו האקוסטיות, ולא מלחמה נגדו: שימוש יעיל בתכונות החיוביות שלו והסרת ההשפעה השלילית שלו על הצליל, ככל שאפשר.

אקוסטיקה לחדר

אפקט החדר

תחילה, חשוב להבין אילו תהליכים גורמים לחדר "להישמע". לחדרים יש תכונות אקוסטיות ספציפיות, מכיוון שהם מונעים מהצליל לחדור החוצה. במקום זאת, הצליל מוחזר מהקירות, מהרצפה ומהתקרה, ובכך מתפזר בהדרגה את האנרגיה שלו על ידי ספיגתה. חלק קטן מהספיגה של האנרגיה מתרחשת ישירות באוויר (זה עשוי להיראות מפתיע, אך 60 מ"ק אוויר בחדר בגודל 5x4x3 מ' שוקלים כ-72 ק"ג בטמפרטורה של 20 °C), אך החלק הגדול יותר של הספיגה זו מתרחש ברהיטים רכים ובפריטים אחרים בעיצוב הפנים. במקרה של תדרים נמוכים, גם רצפות פרקט, קירות ומחיצות שונות, כמו גם לוחות זכוכית גדולים, יכולים לשמש כסופגים.

(room impulse response, RIR). מאפיין זה תלוי בנקודת המדידה בחדר ובמיקום מקור הדחף. למעשה, לא נעשה שימוש בדחפים קוליים כדי לשנות את RIR; בדרך כלל, המדידות מתבצעות באמצעות סיגנלים רעשיים תקופתיים (periodic noise) או סיגנלי סווייפ, ולאחר מכן התוצאות מעובדות כדי לקבל את RIR.

מהות האפקט זה היא שהשידור הקולי הישיר מקבל יתרון בתפיסה, מה שמאפשר לנו למקם במדויק את מקור הצליל, מבלי להתחשב בסיגנל המוחזר שיכול היה לבלבל אותנו.

למרות אפקט המיזוג הזה, אשר במקרה של סיגנל קולי מורכב כמו מוזיקה, יכול לכלול החזרות עם עיכוב. ההשתקפויות המוקדמות עדיין יכולות להשפיע משמעותית על האיזון הטונאלי, הפנורמה הסטריאופונית והבהירות של הצליל. האופן שבו ההשתקפויות המוקדמות מתבטאות בחדר ההאזנה משפיע באופן משמעותי על איכות הצליל.

מרחק קריטי

פחות חשוב ניתן לראות את מה שנקרא "זנב" הרוויה, אם כי אם זמן הרוויה של החדר גבוה מדי, זה יכול להשפיע משמעותית על הבנת הצליל. בהתאם למרחק ממקור הצליל, הוא יכול גם להשפיע רבות על האיזון הטונלי הנתפס.

הנקודה שבה הצליל הישיר והצליל המוחזר שווים ברמת הקול נקראת מרחק קריטי (critical distance). בחדרים עם יכולת השתקפות גבוהה, "מרחקים קריטיים" יהיו קטנים יותר, בעוד שבחללים אקוסטיים נייטרליים, בהתאם לכך, הם יהיו גדולים יותר.

מכיוון שהמשטחים הרכים בעיצוב החדר בדרך כלל סופגים תדרים גבוהים בצורה יעילה יותר מאשר תדרים נמוכים, זמן הרוויה בחדר מגורים טיפוסי תלוי בעצמו בתדר, כאשר הוא גבוה יותר בתדרים נמוכים מאשר בתדרים גבוהים.

כלל השלושה

אפקט חשוב נוסף שמיוצר על ידי החדר הוא הרזוננס במיכל סגור של אוויר, הנגרם מהתערבות של שתי (או יותר) החזרות קוליות. יש לציין כי רזוננסים של החדר (מודים חדריים) הם בעיה חדה במיוחד בתדרים נמוכים, שעל בקרתן, כפי שכבר צויין, בדרך כלל אין מספיק ספיגת קול אפקטיבית. זה אומר שבעיה זו צריכה להתבצע קודם כל על ידי שינוי המיקום של מערכות הסאונד ושל השומע עצמו (אם כי במקרים מסובכים ייתכן שהתקנות פינות בס יכולות גם לעזור).

הגורם החשוב ביותר שמשפיע על איכות הצליל בכל חדר הוא מיקום מערכת הסאונד. בגישה נכונה לשאלה זו, סביר להניח שלא תמצאו צורך בתיקוני אקוסטיקה לחדר. אם יתברר שצעד זה עדיין הכרחי, המשימה הזו תתפשט משמעותית.

אפשר לחזור על כך (עד אינסוף) שפריסת החדר היא שאלה שנוגעת גם למקור הצליל וגם לשומע. יהיה קשה מאוד להשיג את התוצאה הטובה ביותר רק על ידי שינוי המיקום של מערכות הסאונד או רק מיקום השומע: שני המרכיבים הללו פועלים יחד, ויש להתייחס אליהם ולבצע את ההתאמות במשותף – במסגרת ההגבלות הביתיות המוטלות על ידי תצורת החלל המגורים

מה שחשוב לחלוטין הוא פריסה סימטרית של הרמקולים – כך שיהיה להם סביבת אקוסטיקה דומה: מרחק זהה מהרצפה, מהקיר הקדמי ומהקירות הצדדיים. בחדרים מלבניים או כמעט מלבניים, השגת זו קלה למדי; עם זאת, כאשר מדובר בכמה קונפיגורציות אחרות של חדרים, זה בהחלט לא כך. לדוגמה, בחדר בצורת ג'י, ניתן להשיג תוצאות טובות יותר אם מניחים את המערכות האקוסטיות בסוף הצד הארוך יותר של החדר, ומשאירים את השומע כך שהוא שומע את ההחזרות הראשוניות משני הקירות הצדדיים.

למרות שאפשרות זו לא משאירה הרבה מקום שימושי בחדר, "כלל השלישיות" – עם רמקולים הממוקמים במרחק של שליש מאורך החדר מהקיר הקדמי ומיקום השומע – בהתאמה, במרחק של שליש מהקיר האחורי. פריסה כזו לרוב מהווה אפשרות מצויינת להתחיל את ההבנה של איך יכול להישמע החדר שלכם במקרה של מיקום אופטימלי של הרמקולים והשומע (אפילו עם זאת שזה לא מעשי כלל) בנוסף, מאפשרת להבין על מה אתם יכולים לוותר במקרה של פריסה יותר מעשית (מנקודת מבט של חלל מגורים).

שלבים חשובים

כדי להקים חדר האזנה למוזיקה, יש כמה שלבים חשובים שיכולים לעזור לך ליצור סביבה אקוסטית אופטימלית. הנה רשימה של שלבים מומלצים:

בחר מקום מתאים: חפש חדר שקט, רחוק ממוקדי רעש כמו רחובות עמוסים או מכונות. רצוי לבחור חדר עם קירות עבים וחלונות קטנים.

תכנון החלל: חשוב לתכנן את את מיקום הרהיטים והציוד בחדר. מומלץ למקם את הרמקולים בצורה סימטרית, כך שהם יהיו ממוקמים באותו המרחק מהמאזין.

רכישת ציוד אודיו:

רמקולים: בחר רמקולים באיכות גבוהה שמתאימים לחדר שלך.
מגבר או מערכת סטריאו: ודא שהציוד מתאים לרמקולים שלך.
נגן מוזיקה: זה יכול להיות נגן פיזי או מערכת סטרימינג.
כבלים איכותיים: השתמש בכבלים איכותיים כדי להבטיח חיבור טוב.

שיפור האקוסטיקה:

ספיגת קול: התקן לוחות אקוסטיים או חומרים סופגים לקול על הקירות.
מפזרים: שקול הוספת מפזרים כדי להפחית החזרות והשגת סאונד מאוזן יותר.
שטיחים ווילונות: השתמש בשטיחים רכים ווילונות כדי להפחית רעש ולשפר את האקוסטיקה.
תאורה: קבע תאורה נוחה ולא מסנוורת שתשפר את אווירת החדר.

ריהוט נוח: בחר רהיטים נוחים כמו כיסאות או ספות, שתוכל לשבת וליהנות מהמוזיקה.

עריכת ניסויים: לאחר שהכל מוכן, נסה לשנות את מיקום הרמקולים ואת הרהיטים כדי למצוא את הסאונד המושלם עבורך.

אם יש לך שאלות נוספות או אם אתה זקוק לעזרה עם אחד מהשלבים, אל תהסס לשאול!

Tagged , , . Bookmark the permalink.