ראוטר מומלץ

ראוטר

יכולות נתב Wi-Fi ביתי

רבים סבורים כי נתב Wi-Fi מתפקד רק כשליח של גישה לאינטרנט, אך למעשה מדובר בגאדג'ט פונקציונלי מאוד שמסוגל להרחיב את יכולות הרשת המקומית. נתב הוא למעשה מחשב אמיתי המציע מגוון רחב של אפשרויות. במאמר זה, אני, איגור פוזנייב, מחבר הפרויקט "בלוג של מנהל מערכת", אשתף אתכם בכמה מהיכולות הבסיסיות, אך עם זאת פחות ידועות, של מכשירים אלו.
תכונות פחות ידועות של נתב Wi-Fi ביתי

בקרת גישה

נניח שאתם מודאגים מכך שהילד שלכם מבלה יותר מידי זמן באינטרנט באמצעות הטאבלט. אין צורך להילחץ או להוציא את המכשיר מיד – פשוט גשו לרשימת המכשירים המחוברים לנתב ומגבילו את הגישה לרשת. כך תוכלו לחסום את הגישה לאינטרנט עבור כל מכשיר שמתחבר לנתב שלכם, ובכך לנהל את השימוש ברשת בצורה אפקטיבית.

בנוסף, באמצעות ניטור החיבורים תוכלו לגלות מי מחובר לראוטר שלכם ללא אישור. כל דגם נתב מציע רשימה של המכשירים המחוברים, וכך תוכלו לבדוק את השמות וכתובת ה-MAC של כל מכשיר. בדרך זו, תוכלו להבין איזה סוג מכשיר מחובר לנתב שלכם ולנקוט בצעדים מתאימים במידה ונמצא מכשיר שאינו מורשה.

בנוסף, מכשירים רבים מציעים יכולות של בקרת הורים, המאפשרות לשלוט על תכני האינטרנט שאליהם ילדכם יכול לגשת, לחסום אתרים שאינם מתאימים לגילם.

רשת אורחים

נתבים מודרניים יכולים גם ליצור רשת אורחים, וזהו יתרון חשוב. מדמיינים מצב שבו אורחים מגיעים לביקור – למסור להם את הסיסמה של ה-Wi-Fi הפרטי שלכם עשוי להיות מסוכן. מה אם המכשירים של האורחים מכילים וירוסים או סוסים טרויאניים שיכולים לפגוע במכשירים המחוברים לרשת שלכם? רשת האורחים מאפשרת להגביל את הגישה לרשת המקומית, ובכך לשפר את האבטחה עבור כל המכשירים שלכם. כאשר האורחים עוזבים, תוכלו לכבות את רשת האורחים בביטחון, שכן לא תהיה בכך עוד צורך.

תעדוף תנועה

לנתבים רבים יש אפשרות QoS (איכות השירות), המאפשרת להתאים אישית את עדיפות התעבורה ברשת. לדוגמה, אם במשפחה שלכם מישהו משחק משחקים מקוונים, צופה בסרטונים באיכות גבוהה או מבצע שידורי וידאו, תוכלו להבטיח שהמהירות תישאר גבוהה עבור כל המכשירים. ברירת המחדל מחלקת את מהירות החיבור באופן שווה בין כל המכשירים, ואם מישהו מוריד קובץ במחשב, משתמשים אחרים עשויים להרגיש ירידה במהירות. עם QoS, תוכלו לקבוע ידנית איזו מכשיר יקבל את עדיפות התעבורה הגבוהה ביותר, כך שהמהירות תישאר אופטימלית ולא יהיו הפסקות חיבור.

ניטור תנועה

אם למכשיר שלכם יש אפשרות גישה לסטטיסטיקות, תוכלו לראות אילו מכשירים צורכים יותר תנועה. זה יכול לעזור בזיהוי בעיות כגון וירוסים המפעילים את המכשירים שלכם לרשת. לדוגמה, היה מקרה שבו אחד מחיישני הבית החכם "נדבק" בנגיף והחל לייצר תנועה לא רצויה ללא הפסקה. באמצעות ניטור התנועה, תוכלו לגלות בעיות כאלה ולטפל בהן בזמן.

רכזת קבצים

האם ידעת שאם לנתב שלך יש יציאת USB, סביר להניח שתוכל לחבר אליו כונן קשיח חיצוני? זהו כלי שימושי מאוד. ברגע שהכונן מחובר, כל בני הבית יכולים לגשת לקבצים המאוחסנים בו במהירות דרך רשת ה-Wi-Fi מכל מכשיר בבית. זה מאפשר לכם להוריד קבצים כמו מוסיקה או סרטים, ולאחר מכן לשתף אותם עם כל האנשים בבית בקלות. עם ההגדרה הנכונה וכתובת IP "לבנה", ניתן אף לגשת לקבצים הללו מחוץ לרשת הביתית, מה שמוסיף גמישות נוספת.
חשוב לציין שלא כל הנתבים תומכים בחיבור כונן קשיח חיצוני. ישנם דגמים מסוימים עם יציאת USB המיועדים רק לחיבור מודם 4G.

"מאריך" Wi-Fi

רבים מהדגמים המודרניים של נתבים תומכים בפונקציה של העברת האות לנתב אחר, תכונה זו מכונה לעיתים "מהדר" או "תמיכה ברשתות MESH". אם הדירה או הבית שלך גדולים, חיבור כמה נתבים יכול לספק כיסוי מלא ללא הפסקות תקשורת ופיגור. יתרון נוסף הוא שאין צורך לקנות מספר נתבים זהים – ניתן להשתמש בנקודות גישה שיתחברו לנתב הראשי ויפיצו את האות הלאה, מה שיכול להיות פתרון משתלם ויעיל.

התקנת אפליקציות

בנתבים יקרים יותר ישנה אפשרות להתקנת אפליקציות, דבר שיכול להרחיב את הפונקציות שלהם בצורה משמעותית. באמצעות תוכנה נוספת, תוכל:
ליצור שרת או NAS (Network Attached Storage) מלא מעשי באמצעות הנתב.
לעבוד עם שירותי אחסון בענן, דבר שיכול להקל על גישה לקבצים מכל מקום.
להוסיף פתרונות אבטחה כמו אנטי-וירוס, חומת אש ועוד "שבבי" אבטחה שמגנים על הרשת שלך.
כמובן, כל זה תלוי במותג ובדגם הספציפי של הנתב. לדוגמה, דגמים רבים של NETGEAR או ASUS תומכים במגוון רחב של אפליקציות.
בנוסף, קיימת אפשרות להשתמש בקושחה מותאמת אישית (לא לכל הדגמים, אלא רק לאלה שתומכים בכך) כמו OpenWrt, שנוצרה על ידי חובבים. קושחה זו יכולה להרחיב את הפונקציות הבסיסיות של הנתב, אך יש להשתמש בה בזהירות כדי למנוע בעיות.

אל תהססו ליצור איתנו קשר!

המומחים שלנו זמינים לעזור לכם בכל שאלה או בעיה הקשורה לחיבור לאינטרנט או ל-Wi-Fi, הן בטלפונים והן במחשבים, בבית או במשרד. אל תהססו ליצור איתנו קשר!

Tagged , , . Bookmark the permalink.